Rabarbarowy chłodnik z kluseczkami i cynamonową nutą

   W związku z tym, że bardzo u nas dziś ciepło, a zbiór rabarbaru trwa do końca czerwca przychodzę do Was z rabarbarowym chłodnikiem. Ale najpierw kilka słów na temat zbioru rabarbaru. Rabarbar oczywiście rośnie sobie nadal, ale latem gromadzi się w nim bardzo duża ilość szczawianów niż wiosną. Szczawiany są szkodliwe ponieważ wypłukują wapń i odkładają się w nerkach, co powoduje powstawanie kamieni nerkowych. Młodziutki rabarbar ma ich niewiele, ale jest za to bogaty w żelazo, magnez, fosfor oraz witaminy B, E i C. Koniec tych mądrości :) teraz czas na cudowny słodko-kwaśny chłodnik z lanymi kluseczkami i cynamonową nutą :) 

Potrzebujemy:
1 kg rabarbaru
1/2 szklanki cukru
1 l maślanki
1 łyżeczka cynamonu
Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy i wsypujemy do garnka. Zasypujemy 1/2 szklanki cukru, stawiamy na gaz i gotujemy do rozpuszczenia cukru. Zalewamy 4 szklankami wrzącej wody i gotujemy do momentu aż się rabarbar rozpadnie, na koniec smakujemy dodajemy cynamon i cukru jeśli jest taka potrzeba :) Odstawiamy do ostygnięcia i zabieramy się za kluseczki :)
  • 2 jajka
  • 80 g mąki pszennej typ 650
  • szczypta soli
  • woda gazowana
Jajka wbijamy do miski. Miksujemy je starannie, dodajemy mąkę i po trochu wodę, tak aby ciasto było lejące. W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą i na wrzątek cieniutką strużką wlewamy ciasto. Mieszamy delikatnie i po wypłynięciu odcedzamy.
Ostudzony rabarbar blendujemy i wstawiamy do lodówki na dwie godziny. Podajemy z kluseczkami, śmietanowym kleksem i listkami mięty. 

6 komentarzy:

  1. Chłodnik musi być pyszny :) Uwielbiam rabarbar, w najbliższym czasie wypróbuję przepis, bo jestem naprawdę ciekawa jak smakuje w tej wersji. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam - jest smakowity :)

      Usuń
  2. Fajny przepis, a czy jest jakaś alternatywa dla klusek z lanego ciasta? - bo za nimi nie przepadam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana może być z makaronem, a nawet bez dodatków też świetnie smakuje :)

      Usuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger