Domowa szynka gotowana

  Nie ma to jak domowe wyroby, a ja lubię wiedzieć co jem :) Zachęcam wszystkich do robienia własnych domowych wędlin i kiełbas. Nie jest to ani trudne, ani wielce pracochłonne. 


Potrzebujemy:
  • szynkę wieprzową kulkę (do. 1,5 kg)
  • 6 ząbków czosnku
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Mięso opłukać, osuszyć, związać sznurkiem, natrzeć czosnkiem, zawinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce na 12 godzin.
  • 2 l wody
  • 1/3 szklanki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 6 liści laurowych
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka chilli
  • 6 ziaren jałowca
  • 4 ziarna ziela angielskiego
Wszystkie składniki zagotować i zostawić do wystygnięcia - pod przykryciem.  Szynkę włożyć do zimnej zalewy, a po doprowadzeniu do wrzenia gotować przez 10 minut, pozostawić w zalewie do wystygnięcia ok. 10 godzin. Po tym czasie znów doprowadzić do wrzenia, gotować 10 minut i pozostawić do ostygnięcia. Wyjąć, odsączyć na ręczniczku papierowym i już się można delektować. Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Super, to prawda , ze jak samemu sie zrobi to przynajmniej wiadomo, co jemy:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gotuje sie tyle ile wazy. Czyli 1.5 kg=1,5g

    20min to stosunkowo za mało.

    OdpowiedzUsuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger