Babka rumowa

  Jak to mówią: "Gość w dom, babka na stół" :) Polecam Wam dziś przepyszną Babkę rumową :) Świetnie smakuje w doborowym towarzystwie :) Do tego "dobra kawa" i gotowe :)

Składniki:
1 kostka Kasi
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
5 jajek
350 g mąki
aromat rumowy
3 łyżki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać po jednym jajku i po łyżce mąki oraz mleko - aż do wyczerpania składników. Na koniec dodać aromat rumowy i dokładnie wymieszać. Babkową formę wysmarować tłuszczem i przełożyć ciasto. Wstrząsnąć formą kilka razy i stuknąć o blat, żeby ciasto się wyrównało Piec przez godziną w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Smakuje zarówno oblana lukrem jak i czekoladą - to już Wasz wybór :) Polecam i życzę smacznego :)




6 komentarzy:

  1. cudownie wygląda ta babka z kolorowym lukrem :)
    dasz kawałek??? ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Justynko znając pojemność mojej głowy po dwóch kawałkach zsuwam się pod stół. :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Urocza babeczka!Powinnaś brać udział w konkursach Dr.Oetkera,z pewnością byś wygrała;)

    OdpowiedzUsuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger