Domowy zakwas na żurek

    U nas na Wielkanoc żurek, ale nie w chlebie, bo jest zbyt syty, my zaś lubimy małymi łyżeczkami, a różnorodnie :) Jeśli żurek to nie inaczej niż na domowym zakwasie. W ciepłym miejscu zakwas jest gotowy w 3 do 5 dni, a więc czas najwyższy :) Można go zrobić oczywiście dużo wcześniej - w szczelnie zamkniętych szklanych butelkach możemy go przechowywać nawet do trzech tygodni :) Zachęcam was do zrobienia i zapraszam :)


  • 2 szklanki mąki żytniej razowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarenka pieprzu
  • 2 ziarenka ziela
  • skórka razowego chleba na zakwasie
  • 2 litry wody
Wodę zagotowujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Do dużego słoja wsypujemy mąkę razową, zalewamy połową ciepłej wody, dokładnie mieszamy i wlewamy resztę wody. Wrzucamy czosnek obrany i pokrojony w plasterki skórkę chleba i przyprawy. Słój szczelnie zakrywamy gazą i obwiązujemy sznurkiem, albo gumką. Zostawiamy w ciepłym miejscu przez 3 do 5 dni. Po tym czasie zlewamy i można już gotować żurek. 



3 komentarze:

  1. Ja najczęściej biały barszcz robię, ale to podobne do żurku:) Przyznam, że zakwasu nigdy nie robiłam:) Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger