Tarta serowa z jabłkami i konfiturą morelową

    Obiecałam coś smacznego i słodkiego i jest :) Miłośnikom tart na słodko na pewno przypadnie ona do gustu  :) 

  • 125 g zimnego masła
  • 200 g mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka śmietany 12 %
Mąkę zagniatamy z masłem, cukrem i śmietaną, formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i na 30 minut wkładamy do lodówki.
Formę na tartę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciastem wykładamy dno i boki formy. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy fasolą dla obciążenia. Pieczemy spód tarty przez 20 minut. Wyjmujemy, usuwamy papier z fasolą i studzimy. 
3 jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na cząstki i skrapiamy sokiem z cytryny. 
250 g twarogu chudego
2 łyżki miodu
3 żółtka
łyżeczka cynamonu
Twaróg ucieramy z żółtkami i miodem, dodajemy sok z połowy cytryny i cynamon. Masę twarogową wykładamy na spodzie tarty i dekorujemy cząstkami jabłek. Ciasto pieczemy 40 minut. Po ostudzeniu podgrzewamy 5 łyżek konfitury morelowej i smarujemy nimi jabłka.



5 komentarzy:

  1. oooo zjadłabym teraz coś takiego, kusisz zdjęciami ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie powinnam tu zaglądać
    nie o tej porze
    i nie jak na diecie jestem :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja nie jem mięsa, ale słodkości nie odmawiam. Mniam, to uczta dla kubków smakowych:) Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger