Zupa marchewkowa z pieczarkami

     Uwielbiamy zupy :) Są smaczne, treściwe i gotują się same :) Dziś proponuję Wam zupę marchewkową w innej odsłonie. Dodatek mięsa mielonego i pieczarek czyni ją wyjątkową. 


200 g pieczarek
sok z cytryny
3 marchewki
150 g mięsa mielonego
cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
 50 g ryżu 
2 łyżki śmietany 12 %
1 litr wody
sól, pieprz, szczypta cukru
1/2 pęczka pietruszki
Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny i usmażyć na 1 łyżce oliwy - przełożyć do garnka. Marchew obrać i pokroić w plasterki. Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Na 1 łyżce oliwy podsmażyć mięso mielone, cebulę i czosnek. Przełożyć do grzybów. dodać marchewki i ryż, zalać 1 litrem wrzątku. Gotować około 20 minut pod przykryciem. Jeśli ryż jest miękki dodajemy 2 łyżki śmietany i przyprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę. I zupka gotowa :) Polecam :)


4 komentarze:

  1. Takiej zupki jeszcze nie jadłam, musze wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już od samego patrzenia zrobiłam się głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiej zupki nie znam ale wygląda bardzo smakowicie. :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Akurat szukam pomysłu na jutrzejszy obiadek :))

    OdpowiedzUsuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger