Schab po cygańsku w kokilkach

   Schab po cygańsku to sposób na urozmaicenie obiadu. Dziś proponuję Wam przygotowanie go w kokilkach. Smaczny, zapieczony, z warzywami i na ostro - czyli tak jak lubię :) 


Podaję przepis na cztery porcje:
4 plastry schabu - rozbijamy cienko, oprószamy solą i pieprzem
2 marchewki - kroimy w cieniutkie plasterki
2 cebule - kroimy w półplasterki
papryka słodki
chilli 
zioła prowansalskie
majonez
żółty ser - starty


Na dno kokilek układamy plasterki marchewki


Na marchewkę wykładamy cebulę - u mnie niewiele bo dzieci nie bardzo przepadają :) 


Warzywa oprószamy papryką, chilli i ziołami prowansalskimi


Warzywa zakryć plastrem schabu


Posmarować schab majonezem


Posypać potartym serem


Zakryć folią aluminiową i pieczemy w 200 stopniach przez godzinę, po tym czasie zdejmujemy folię i zapiekamy jeszcze około 15 minut.


Gotowy i bardzo smaczny - polecam :)

4 komentarze:

  1. OO jestem w szoku bardzo fajnie to wygląda, ale zapytam jak to jeść? Wyłożyć na talerz czy z tej foremki? Mięso zmięknie na tyle, że nie trzeba noża? Bo on tam chyba nie wejdzie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje kokilki maja 11 cm średnicy, jemy bez przekładania na talerz spokojnie nóż I widelec dadza radę;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiego sposobu na schab nie znam. Wygląda świetnie, chyba się skuszę!
    Cieplutko pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger