Chlebek ziołowo - serowy

     W niedzielne popołudnie przybywa do Was z przepisem na chlebek drożdżowy. Zaletą tego wypieku, oprócz oczywiście smakowitości i cudownego aromatu jest to, że nie trzeba go kroić.


3 szklanki mąki

25 g drożdży świeżych lub opakowanie suchych

4 łyżki stopionego masła

250 ml mleka
 
2 jajka
 
1/2 łyżeczki cukru
 
1/2 łyżeczki soli

Z mleka, cukru, drożdży i odrobiny mąki robimy rozczyn. 

Mąkę połączyć z wszystkimi składnikami i dokładnie wyrobić 

ciasto - musi być elastyczne, Ciasto przykryć ściereczką i 

odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.

Farsz:



100 g stopionego masła


szklanka posiekanej natki pietruszki

6 dużych ząbków czosnku - przeciśniętych przez praskę

1/2 szklanki tartego parmezanu

Stopić masło, dodać do niego pozostałe składniki farszu.

Wszystko dokładnie wymieszać.


Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt. 

Smarujemy farszem i kroimy na 10 cm pasy. 

Układamy pasy jeden na drugim i kroimy na 12 cm.

Układamy do keksówki "na stojąco".



Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Pieczemy 35 minut.

I gotowy :)

Wspaniały zarówno na ciepło i na drugi dzień :)



14 komentarzy:

  1. Musze przyznać, ze jest strasznie kuszący!!! Pozdrawiam w Nowym Roku Justyś :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Beatko i również pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. A jak smakuje Kochana :) Rewelacja :)

      Usuń
  3. Jej, musi być bardzo smaczny! Ja po tych wszystkich świętach czuję się tak strasznie pełna, że nie mam apetytu. A wcale tak się nie objadałam:) Trzeba wrócić do normalności:) Pozdrawiam w nowym roku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu Kochana to jak zgłodniejesz polecam :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. ale fajny,aż mi zapachniało-pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrawiam Kasiu :) Wszystkiego dobrego dla całej Rodzinki :)

      Usuń
  5. A ile tego mleka, bo nie jest podane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 250 ml, bardzo przepraszam już poprawiłam, zamiast mleka było 2x masła :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. pyszności, nie ma jak własne pieczywko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Smakowicie wygląda ten chlebek :) Chyba to będzie mój pierwszy jaki sama upiekę :)

    OdpowiedzUsuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger