Blok z bakaliami

  Dziś słodko, oj bardzo słodko :) Dla moich łasuchów istny raj :) Polecam wszystkim którzy lubią słodkie doznania :) 

500 g mleka w proszku
5 łyżek kakao
250 g masła
1 szklanka brązowego cukru
250 g herbatników
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki migdałowych płatków
Cukier rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody. W misce mleko w proszku łączymy z kakao. Masło roztapiamy. do miski z mlekiem i kakao wlewamy syrop i roztopione masło. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy pokruszone herbatniki i bakalie. Masę wykładamy do wyłożonej folią aluminiową keksówki. Wkładamy formę do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie odwracamy formę do góry dnem, wyjmujemy blok, zdejmujemy folię i kroimy ostrym nożem. Teraz możemy już rozkoszować się bakaliową słodkością :) 

8 komentarzy:

  1. Oj jak mi slinka leci, uwielbiam blok , ale nie jem za czesto , bo mleko w proszku te tutejsze nie jest dobre, takze tylko robie jak sobei akurat z Polski przywioze:) Zjedz kawaleczek za mnie;) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. musiałaś? naprawdę musiałaś?
    o mamusiu....jak ja spać pójdę jak to cudo tylko na zdjęciu???? ;((((

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ja dawno nie jadłam takich specjałów :( :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. a ja chętnię spróbuję. Pyszności. Muszę zrobić. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Podpisuję się pod Elką :) Jak ja dawno nie robiłam i nie jadłam tego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj to jest pyszne!Pamiętam podobne robiłam swojemu synkowi. Szkoda, że na święta nie będzie wnuków, na pewno bym im zrobiła! Ale nic straconego, pojadę do nich i zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja polecam do tego jeszcze dmuchany ryż.

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakowicie wygląda i przypomina mi moje, które jakiś czas temu robiłam:) Pozdrawiam i zapraszam:)

    http://madame-katharine.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger