Bigos ze słodkiej kapusty

  Lubicie? Lubicie. Ja też. Co prawda najlepszy bigos jest z mieszanej kapuchy, oczywiście według mnie, ale od czasu do czasu warto delektować się i takowym.  

 


Składniki:

główka kapusty

boczek ok 350 g

kiełbasa ok 250 g

2 cebule

2 ząbki czosnku 

kilka pieczarek

mały słoiczek koncentratu pomidorowego

liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, cukier

Kapustę trzeba poszatkować. Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć. Kiełbasę pokroić w kostkę i do boczku. Pokrojoną w piórka cebulę oraz w plasterki pieczarki dołożyć na patelnię i wszystko razem usmażyć. Do garnka włożyć kapustę wlać około 3 szklanek wody, dodać zawartość patelni, przyprawy, czosnek sprasowany i gotować, aż kapusta będzie miękka. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i przegotować. 

2 komentarze:

  1. Pewnie, że lubimy. Pyszny. Pozdrawiam świątecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czasami też robię taki bigos, smakuje wspaniale.
    Miłego weekendu Justynko!

    OdpowiedzUsuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger