Marchew pasteryzowana

    W przerwie między malowaniem kolczyków a podkładek od kalendarz przygotowałam pasteryzowaną marchew. Zimą odcedzam i używam do przygotowania sałatek :) Polecam :)



Na 3 kg marchwi przygotowujemy zalewę - zagotowujemy:
2  litry wody 
40 g soli kamiennej
60 g cukru
16 g kwasku cytrynowego
 
Marchew myjemy, obieramy, obgotowujemy i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Wkładamy do słoików i zalewamy gorącą zalewą. Pasteryzuję w piekarniku w 130 stopniach przez 20 minut. Gorące słoiki wkładamy do nagrzanego piekarnika, zimne do zimnego. Czas pasteryzacji liczymy po nagrzaniu piekarnika do odpowiedniej temperatury. Słoiki pozostawiamy w piekarniku do całkowitego ostudzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger