Truskawkowego szaleństwa ciąg dalszy, więc nie może zabraknąć konfitury. Nie ma to jak domowe przetwory, a słodkie dżemy i konfitury są najlepszym sposobem na przechowanie smaku lata  jakże nam go brakuje jesienią i zimą :) Polecam :) 


Potrzebujemy:
  • 1 kg truskawek
  • 1 kg cukru
  • mała ilość wody
Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Z cukru i małej ilości wody gotujemy syrop. Do gotującego syropu dodajemy truskawki. Na wolnym ogniu gotujemy, co jakiś czas mieszając. Gotowanie powtarzamy przez trzy dni. Sprawdzamy gęstość konfitur sposobem talerzykowym (wkładamy go do zamrażalnika, wylewamy na niego łyżeczkę konfitur, jeśli zastygnie to znak, że jest gotowy). - Gorące przekładamy do wyparzonych słoików, zamykamy i pasteryzujemy. Ja to robię w piekarniku, wkładam do zimnego piekarnika, nastawiam na 130 stopni i od osiągnięcia temperatury liczę 20 minut. Po tym czasie wyłączam i z uchylonymi drzwiczkami zostawiam do całkowitego wystygnięcia. W zeszłym roku konfitury nie dotrwały do jesieni, wszystkie słoiczki zostały wchłonięte przez moich łasuchów. W tym roku zamierzam je zakamuflować. Może się uda :)

Komentarze

  1. Nie ma się co dziwić, że tak szybko znika, w końcu taka konfitura truskawkowa jest przepyszna :-)
    http://kuchniaipodroze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm...jak apetycznie wygląda...zapewne jest pyszna
    pozdrowionka zostawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Och Justynko wyglądają bosko, ja się zabiorę dziś za dżem, moje łasuchy wybredne jak zobaczą truskawkę w drzemie to nie zjedzą. Muszę mieć mus :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma to jak własne przetwory! Z doświadczenia wiem jak trudno je zachować na zimę. Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  5. ale mi smaczku narobiłaś, dziś wyciągam słoiczek! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. hahahha, Justynko po prostu konfitura wychodzi zbyt dobra, aby jej można było odpuścić ;))) Ja w tym roku daruję sobie truskawki, bo cena po prostu powala (u mnie są po ok. 5 zł/kg) pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo dobry przepis - ja od kilku lat lubię robić sos, czy mus, jak wolisz - super do deserów. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają przepięknie, nie straciły czerwonego koloru! Na pewno są wyśmienite!
    Właśnie przerabiam 13 kg truskawek:) I to jedną ręką, bo druga złamana:)!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ha ! JUż wiem gdzie się udam po dodatek do naleśników. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Etykiety

akcja błyskawiczny piątek Alkohole ananas babeczki Babka Babka gotowana baleron banan barszcz batoniki bazylia bez pieczenia beza bezy biały barszcz bigos bigos ze słodkiej kapusty biszkopt biszkopty bita śmietana blok boczek botwinka Boże Narodzenie brokuły brzoskwinie budyniowy krem budyń bułki buraki bzu cannelloni cappuccino cebula chilli chipsy chleb Chłodniki chrzan Ciasteczka Ciasto ciasto francuskie ciasto naleśnikowe cukinia curry cynamon cytryna czarna porzeczka czarny bez czekolada czosnek danie obiadowe deser Dietetycznie do kawy do mięsa domowa przyprawa piernikowa domowa szynka domowa wędlina domowe musli domowe pieczywo domowej roboty Domowy ketchup domowy kisiel drożdże drożdżówka duszone dynia dżem fasola feta FIT Flaki granat granola gruszki grzyby suszone imbir jabłka Jajka jarmuż jednogarnkowe jogurt kajmak kajzerki kakao kakaowe kalafior kapary kapusta Kapusta modra kardamon karkówka karp kasza jaglana kawa kefir Keto kiełbasa ze słoika Kiszonki kiwi kluseczki kokos koktajl koktajlowe konfitura koperek kremówka Kruche kruszonka Kurczak kuskus kwiat czarnego bzu legumina lody łosoś Majonez Makaron maliny marchew marmolada Marynata masa serowa mascarpone masło orzechowe maślanka Mazurek mąka kukurydziana mąka orkiszowa mielone Mięsne mięta migdały miód młoda kapusta mogdały morele mozzarella Mrożonki Muffinki na grilla na kanapkę na kruchym spodzie Na słodko Na śniadanie na zakwasie na zimno na żeberkach naleśniki Nalewki Napoje nasiona chia nutella Obiad ogórki omlet orzechy otręby pszenne owsiane pancakes papryczka parmezan pasta jajeczna pasztet pączki pestki dyni pęczak pieczarki pieczone jabłko pieczone ziemniaki pieczywo pierniczki Piernik Pierogi pierś z indyka pierś z kurczaka pietruszka Pizza Placek Placki placuszki pomarańcze pomidorówka por porzeczki potrawy wigilijne przekąska Przepisy kulinarne Przetwory rabarbar rodzynki rogaliki Ryby ryż salami Sałatki schab seler ser serek sernik sezam skórka pomarańczowa skrzydełka Smalec soczewica solone orzeszki sorbet sos Sosy Surówka suszone pomidory suszony chrzan Sylwester syrop szaszłyki szparagi szpinak śledzie śliwki śliwki kalifornijskie Śniadanie/kolacja Świąteczne przygotowania z Sunflower Tarty Torty truskawki tuńczyk twaróg udka w kokilkach w occie w oleju Warzywa wątróbka Wielkanoc wino wiśnie Wuzetka z bakaliami z białek z lawendą z makaronem z makiem Z mąki Z olejem z owocami z piekarnika z szynkowara z warzywami zakwas zalewa octowa zapiekanka zielony szejk ziemniaki ziołowe Zrazy zupa-krem Zupy żeberka żurawina żurek