Tort pomarańczowy
Przyznam szczerze, że to pierwszy tort zrobiony przeze mnie od A do Z :) Już mi się zdarzało popełniać, ale zawsze ktoś miał w tym udział. Tym razem zobowiązałam się i postanowiłam sama się z nim zmierzyć. Przepis znalazłam w zeszycie, mam go 100 lat więc postanowiłam w końcu wziąć się za niego :) Wyszedł świetny dlatego z czystym sumieniem mogę Wam go polecić :)
Zaczynamy od biszkoptu:
Biszkopt kroimy na trzy blaty.
Z dwóch pomarańczy ścieramy skórkę.
Wyciskamy z tych pomarańczy sok i nakrapiamy nim podstawę tortu.
Ubijamy 0,5 l śmietanki 36% z dwoma opakowaniami Śmietan-fixu, 4 łyżkami cukru pudru i 2 łyżeczkami cukru waniliowego.
Dodajemy skórkę startą z pomarańczy.
Podajemy 4 łyżki kandyzowaną skórkę pomarańczową.
Powstałym kremem smarujemy podstawę tortu, zakrywamy drugim blatem i lekko dociskamy. Drugi blat skrapiamy pomarańczowym sokiem i smarujemy kremem.
Resztą kremu smarujemy górę i boki tortu. Brzeg obsypujemy wiórkami kokosowymi.
Dekorujemy wg własnego pomysłu. Ja na wierzchu tortu odcisnęłam nożem kratkę.
W powstałe rowki włożyłam skórkę pomarańczową i do dekoracji użyłam stokrotek z opłatka :)
Najpierw napiszę..piękności i dodam pyszności. Ale wypasiony biszkopt:)
OdpowiedzUsuńWyjątkowy wyszedł rzeczywiście :) to chyba dlatego, że z wielkiej miłości :)
UsuńCudo, cudo i jeszcze raz cudo!!! Z miłą chęcią załapałabym się na mały kawałeczek, Justyś :)
OdpowiedzUsuńBeatko dla Ciebie zawsze :)
Usuńbardzo ładna dekoracja takiej jeszcze nie widziałam gratulacje pomysłu
OdpowiedzUsuńTo był przypływ weny :)
UsuńJuż ślinka cieknie i jeszcze pięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy Ewelinko :)
UsuńWygląda super i pewnie tak smakuje, bo krem pomarańczowy to jest to!!!
OdpowiedzUsuńJak komuś nie przeszkadza skórka pomarańczowa, u mnie na szczęście nikomu :)
Usuńpiękna dekoracja:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
Usuńtorcik na pewno świetnie smakował :)
OdpowiedzUsuńoj tak :) wszystkim bez wyjątku :)
UsuńWspaniale Ci wyszedł! Z jakiego przepisu robisz biszkopt?
OdpowiedzUsuńPrzepis mam bardzo prosty :) obiecuję, że dodam przepis :)
Usuńprzepiękny wyszedł Ci torcik i na pewno jest przepyszny :-)
OdpowiedzUsuńTak w rzeczywistości wyglądał o wiele lepiej, nie takie kolory wyszły :) robione telefonem w smutny, szary, jesienny dzień :)
Usuń