Tort pomarańczowy

  Przyznam szczerze, że to pierwszy tort zrobiony przeze mnie od A do Z :) Już mi się zdarzało popełniać, ale zawsze ktoś miał w tym udział. Tym razem zobowiązałam się i postanowiłam sama się z nim zmierzyć. Przepis znalazłam w zeszycie, mam go 100 lat więc postanowiłam w końcu wziąć się za niego :) Wyszedł świetny dlatego z czystym sumieniem mogę Wam go polecić :)


Zaczynamy od biszkoptu:


Biszkopt kroimy na trzy blaty.


Z dwóch pomarańczy ścieramy skórkę.


 Wyciskamy z tych pomarańczy sok i nakrapiamy nim podstawę tortu.


Ubijamy 0,5 l śmietanki 36% z dwoma opakowaniami Śmietan-fixu, 4 łyżkami cukru pudru i 2 łyżeczkami cukru waniliowego.


Dodajemy skórkę startą z pomarańczy.


Podajemy 4 łyżki kandyzowaną skórkę pomarańczową.


Powstałym kremem smarujemy podstawę tortu, zakrywamy drugim blatem i lekko dociskamy. Drugi blat skrapiamy pomarańczowym sokiem i smarujemy kremem.


Resztą kremu smarujemy górę i boki tortu. Brzeg obsypujemy wiórkami kokosowymi.

Dekorujemy wg własnego pomysłu. Ja na wierzchu tortu odcisnęłam nożem kratkę.


W powstałe rowki włożyłam skórkę pomarańczową i do dekoracji użyłam stokrotek z opłatka :)

Artykuł dostępny na Przepis na Kobietę

20 komentarzy:

  1. Najpierw napiszę..piękności i dodam pyszności. Ale wypasiony biszkopt:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyjątkowy wyszedł rzeczywiście :) to chyba dlatego, że z wielkiej miłości :)

      Usuń
  2. Cudo, cudo i jeszcze raz cudo!!! Z miłą chęcią załapałabym się na mały kawałeczek, Justyś :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo ładna dekoracja takiej jeszcze nie widziałam gratulacje pomysłu

    OdpowiedzUsuń
  4. Już ślinka cieknie i jeszcze pięknie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda super i pewnie tak smakuje, bo krem pomarańczowy to jest to!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak komuś nie przeszkadza skórka pomarańczowa, u mnie na szczęście nikomu :)

      Usuń
  6. torcik na pewno świetnie smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniale Ci wyszedł! Z jakiego przepisu robisz biszkopt?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis mam bardzo prosty :) obiecuję, że dodam przepis :)

      Usuń
  8. przepiękny wyszedł Ci torcik i na pewno jest przepyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak w rzeczywistości wyglądał o wiele lepiej, nie takie kolory wyszły :) robione telefonem w smutny, szary, jesienny dzień :)

      Usuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger