Sałatka wielowarzywna na zimę :)

   Za oknem deszcz a u mnie szaleństwa przetworowego ciąg dalszy :) Dziś sałatka wielowarzywna uwielbiana przez całą moją rodzinę. 



Potrzebujemy:
- 4 kg ogórków
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki żółte
- 2 papryki zielone
- seler
- 2 pietruszki
- 4 marchewki
- 4 cebule
Warzywa myjemy, obieramy  i kroimy w słupki, jedynie cebulę w krążki. Warzywa mieszamy, zasypujemy szklanką soli i zalewamy 9 szklankami zimnej wody. Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce -tak od 3 do 5.


Po tym czasie odcedzamy warzywa z powstałego soku, wkładamy warzywa do słoika lekko je ugniatając, a na wierzch posypujemy 1/2 łyżeczki gorczycy.


Zabieramy się za zalewę :) Do garnka wlewamy 6 szklanek wody, 3 szklanki octu, wsypujemy 3,5 szklanki cukru i zagotowujemy. Gorącą zalewamy warzywa i szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy w piekarniku 20 minut w 160 st.
I gotowe :) Napracujesz się teraz, a za kilka miesięcy możesz się cieszyć wspaniałym smakiem :) Polecam wszystkim smakoszom :)

10 komentarzy:

  1. Na pewno będzie pyszna :) Ja jutro z samego rana zabieram się za przygotowanie sałatki na zimę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już próbowaliśmy jest bombowa :) Ciekawa jestem jaką zrobisz :)

      Usuń
  2. Uwielbiam takie ,,cudeńka" na zimę. Sama także robię przetwory. Nic nie może się równać ze smakiem swojskiej sałatki. Twoje wygląda wspaniale. Pozdrawiam Justynko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam robić przetwory, choć mam problem z przechowywaniem - brak piwnicy w domu, biegamy do dziadka :) Pozdrawiam Beatko :)

      Usuń
  3. Wspaniałe pyszności na zimę! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wspaniale i pewnie tak samo smakuje. Ja też robię sałatki w różnych kombinacjach. Teraz mam tapecie cukinię. Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o ciekawa jestem Ewuniu jakie robisz z cukinii, ja tylko robię leczo :)

      Usuń
  5. Własnie takiego przepisu szukałam...zaraz zabieram się do dzieła:-) Dodam od siebie jeszcze białą kapustę.
    Mam pytanie dot. pasteryzacji - czy słoiki dokręcamy całkowicie, czy lekko i dopiero po wyjęciu z piekarnika dokręcamy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już przed włożeniem mocno trzeba zakręcić :) Jest pyszna, moja chyba nie przetrwa do zimy :) co chwilę ktoś otwiera słoik :) Pozdrawiam :)

      Usuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger