Sałatka wielowarzywna na zimę :)

Sobota a u mnie szaleństwa "przetworowego" ciąg dalszy :) Dziś sałatka wielowarzywna uwielbiana przez całą moją rodzinę. Dominują w niej ogórki, do których dodajemy pozostałe warzywa: marchew, cebula, pietruszka, seler i papryki. Słodko-kwaśna zalewa czyni ją bardzo smaczną :) Polecam Wam, bo to świetny dodatek do obiadu.

Potrzebujemy:
  • 4 kg ogórków
  • 3 papryki czerwone
  • 3 papryki żółte
  • 3 papryki zielone
  • duży seler
  • 3 pietruszki
  • 5 marchewek
  • 4 duże cebule
Warzywa myjemy, obieramy  i kroimy w słupki, jedynie cebulę w krążki. Warzywa mieszamy, zasypujemy szklanką soli i zalewamy 9 szklankami zimnej wody. Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce - ja na całą noc. Po tym czasie odcedzamy warzywa z powstałego soku, wkładamy warzywa do czystych, wyparzonych i suchych, słoików lekko je ugniatając, a na wierzch posypujemy 1/2 łyżeczki gorczycy.
Zabieramy się za zalewę :) 
Do garnka wlewamy: 
  • 6 szklanek wody, 
  • 3 szklanki octu, 
  • wsypujemy 4 szklanki cukru
i zagotowujemy. Gorącą zalewamy warzywa i szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy w piekarniku 20 minut w 160 st. I gotowe :) Napracujesz się teraz, a za kilka miesięcy możesz się cieszyć wspaniałym smakiem :) Polecam wszystkim smakoszom :) 

Komentarze

  1. Na pewno będzie pyszna :) Ja jutro z samego rana zabieram się za przygotowanie sałatki na zimę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już próbowaliśmy jest bombowa :) Ciekawa jestem jaką zrobisz :)

      Usuń
  2. Uwielbiam takie ,,cudeńka" na zimę. Sama także robię przetwory. Nic nie może się równać ze smakiem swojskiej sałatki. Twoje wygląda wspaniale. Pozdrawiam Justynko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam robić przetwory, choć mam problem z przechowywaniem - brak piwnicy w domu, biegamy do dziadka :) Pozdrawiam Beatko :)

      Usuń
  3. Wspaniałe pyszności na zimę! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wspaniale i pewnie tak samo smakuje. Ja też robię sałatki w różnych kombinacjach. Teraz mam tapecie cukinię. Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o ciekawa jestem Ewuniu jakie robisz z cukinii, ja tylko robię leczo :)

      Usuń
  5. Własnie takiego przepisu szukałam...zaraz zabieram się do dzieła:-) Dodam od siebie jeszcze białą kapustę.
    Mam pytanie dot. pasteryzacji - czy słoiki dokręcamy całkowicie, czy lekko i dopiero po wyjęciu z piekarnika dokręcamy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już przed włożeniem mocno trzeba zakręcić :) Jest pyszna, moja chyba nie przetrwa do zimy :) co chwilę ktoś otwiera słoik :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. I truly appreciate your piece of work, Great post.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Etykiety

akcja błyskawiczny piątek Alkohole ananas babeczki Babka Babka gotowana baleron banan barszcz batoniki bazylia bez pieczenia beza bezy biały barszcz bigos bigos ze słodkiej kapusty biszkopt biszkopty bita śmietana blok boczek botwinka Boże Narodzenie brokuły brzoskwinie budyniowy krem budyń bułki buraki bzu cannelloni cappuccino cebula chilli chipsy chleb Chłodniki chrzan Ciasteczka Ciasto ciasto francuskie ciasto naleśnikowe cukinia curry cynamon cytryna czarna porzeczka czarny bez czekolada czosnek danie obiadowe deser Dietetycznie do kawy do mięsa domowa przyprawa piernikowa domowa szynka domowa wędlina domowe musli domowe pieczywo domowej roboty Domowy ketchup domowy kisiel drożdże drożdżówka duszone dynia dżem fasola feta FIT Flaki granat granola gruszki grzyby suszone imbir jabłka Jajka jarmuż jednogarnkowe jogurt kajmak kajzerki kakao kakaowe kalafior kapary kapusta Kapusta modra kardamon karkówka karp kasza jaglana kawa kefir Keto kiełbasa ze słoika Kiszonki kiwi kluseczki kokos koktajl koktajlowe konfitura koperek kremówka Kruche kruszonka Kurczak kuskus kwiat czarnego bzu legumina lody łosoś Majonez Makaron maliny marchew marmolada Marynata masa serowa mascarpone masło orzechowe maślanka Mazurek mąka kukurydziana mąka orkiszowa mielone Mięsne mięta migdały miód młoda kapusta mogdały morele mozzarella Mrożonki Muffinki na grilla na kanapkę na kruchym spodzie Na słodko Na śniadanie na zakwasie na zimno na żeberkach naleśniki Nalewki Napoje nasiona chia nutella Obiad ogórki omlet orzechy otręby pszenne owsiane pancakes papryczka parmezan pasta jajeczna pasztet pączki pestki dyni pęczak pieczarki pieczone jabłko pieczone ziemniaki pieczywo pierniczki Piernik Pierogi pierś z indyka pierś z kurczaka pietruszka Pizza Placek Placki placuszki pomarańcze pomidorówka por porzeczki potrawy wigilijne przekąska Przepisy kulinarne Przetwory rabarbar rodzynki rogaliki Ryby ryż salami Sałatki schab seler ser serek sernik sezam skórka pomarańczowa skrzydełka Smalec soczewica solone orzeszki sorbet sos Sosy Surówka suszone pomidory suszony chrzan Sylwester syrop szaszłyki szparagi szpinak śledzie śliwki śliwki kalifornijskie Śniadanie/kolacja Świąteczne przygotowania z Sunflower Tarty Torty truskawki tuńczyk twaróg udka w kokilkach w occie w oleju Warzywa wątróbka Wielkanoc wino wiśnie Wuzetka z bakaliami z białek z lawendą z makaronem z makiem Z mąki Z olejem z owocami z piekarnika z szynkowara z warzywami zakwas zalewa octowa zapiekanka zielony szejk ziemniaki ziołowe Zrazy zupa-krem Zupy żeberka żurawina żurek