Sałatka szwedzka

 Od lat robię Sałatkę szwedzką do słoików. Polecam wszystkim jest rewelacyjna. Słodko-kwaśna z olejem, koprem i pietruszką jest wspaniałym dodatkiem zarówno do obiadowych, mięsnych dań, jak i najzwyklejszych w świecie kanapek :)


  • 4 kg ogórków
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki soli
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka octu
  • 2 łyżki pieprzu
  • 2 łyżki gorczycy
  • 2 łyżki koperku
  • 2 łyżki pietruszki
Ogórki myjemy, suszymy, ze skórką kroimy w plasterki, a pietruszkę i koperek drobno siekamy.  Do ogórków dodajemy pietruszkę, koperek i resztę składników. Wszystko mieszamy i zostawiamy na 3 godziny. Trzeba wszystko co jakiś czas mieszać. 


Po tym czasie wkładamy do słoików i dolewamy powstałego soku aby były przykryte. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w piekarniku w 150 st. 20 minut.

7 komentarzy:

  1. Justyna...to kilka słoików dla mnie. Uwielbiam mam identyczny przepis, ale jadam tylko ja:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobra nie ma sprawy, ale musisz po nie przyjechać :)

      Usuń
  2. Ja też się dołączam, bo prawie wcale ogórków nie mam :( A taka sałatka jest przepyszna !!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie masz, a mnie zasypują ogórami, niedługo chyba przetwórnię otworzę )

      Usuń
  3. Właśnie taką skończyłam kroić :) tylko ja nie dodaję pieprzu i gorczycy i zalewę zawsze robię na oko. Ale zaraz spiszę sobie Twoje proporcje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to proszę bardzo :) Ja niestety nie mam tak celnego oka :) Muszę mieć dokładnie wyznaczone proporcje, bo jak nie to "popłynę", a wtedy nikt nie będzie chciał jeść :)

      Usuń
  4. Też taką kiedyś robiłam jest super

    OdpowiedzUsuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger