Sałatka szwedzka
Od lat robię Sałatkę szwedzką do słoików. Polecam wszystkim jest rewelacyjna. Słodko-kwaśna z olejem, koprem i pietruszką jest wspaniałym dodatkiem zarówno do obiadowych, mięsnych dań, jak i najzwyklejszych w świecie kanapek :)
- 4 kg ogórków
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki soli
- 3/4 szklanki oleju
- 1 szklanka octu
- 2 łyżki pieprzu
- 2 łyżki gorczycy
- 2 łyżki koperku
- 2 łyżki pietruszki
Ogórki myjemy, suszymy, ze skórką kroimy w
plasterki, a pietruszkę i koperek drobno siekamy. Do ogórków dodajemy pietruszkę, koperek i resztę składników. Wszystko mieszamy i zostawiamy na 3 godziny. Trzeba wszystko co jakiś czas mieszać.
Po tym czasie wkładamy do słoików i dolewamy powstałego soku aby były przykryte. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w piekarniku w 150 st. 20 minut.
Po tym czasie wkładamy do słoików i dolewamy powstałego soku aby były przykryte. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w piekarniku w 150 st. 20 minut.
Justyna...to kilka słoików dla mnie. Uwielbiam mam identyczny przepis, ale jadam tylko ja:(
OdpowiedzUsuńDobra nie ma sprawy, ale musisz po nie przyjechać :)
UsuńJa też się dołączam, bo prawie wcale ogórków nie mam :( A taka sałatka jest przepyszna !!!!
OdpowiedzUsuńNie masz, a mnie zasypują ogórami, niedługo chyba przetwórnię otworzę )
UsuńWłaśnie taką skończyłam kroić :) tylko ja nie dodaję pieprzu i gorczycy i zalewę zawsze robię na oko. Ale zaraz spiszę sobie Twoje proporcje :)
OdpowiedzUsuńA to proszę bardzo :) Ja niestety nie mam tak celnego oka :) Muszę mieć dokładnie wyznaczone proporcje, bo jak nie to "popłynę", a wtedy nikt nie będzie chciał jeść :)
UsuńTeż taką kiedyś robiłam jest super
OdpowiedzUsuń