Kandyzowana skórka z pomarańczy :)

Kandyzowana skórka pomarańczowa jest nie tylko dodatkiem do świątecznych wypieków. Ta zrobiona w domu jest nieporównywalnie smaczniejsza i aromatyczna niż kupiona. Słoiczek skórki pomarańczowej zawsze stoi na tacy w kuchni, gdyż uwielbiam z nią herbatę, ciasta, desery i lody. Potrzebne nam będą skórki obrane z pomarańczy, cukier i słoik.


Skórki pomarańczowe moczę w zimnej wodzie dwa dni - staram się przynajmniej trzy razy dziennie zmieniać wodę. Skórki zalewam wodą w garnku, zagotowuję i zostawiam na 10 minut. Po tym czasie osaczam i pozostawiam do wystygnięcia. Nożem usuwam jak najwięcej białej, grubej, gąbczastej części skórki, zwana albedo. Skórki kroję z najdrobniejszą kosteczkę. W słoiku układam 1 cm warstwę skórki i dokładnie zasypuję cukrem (tak ok 0,5cm) - ugniatam i tak na przemian skórka, cukier aż do wyczerpania skórki. Ostatnią warstwą jest cukier. Ugniatamy, zakręcamy i gotowe. W ciemnym miejscu skórka szybko zmięknie, z soku i cukru zrobi się wspaniały, gęsty syrop, będzie smaczna i aromatyczna. Ten sposób przygotowania kandyzowanej skórki jest bardzo dobry również dlatego, że w każdej chwili można dokładać kolejne porcje :)

Komentarze

  1. Zainteresował mnie tez przepis bo zawsze tylko smażyłam skórkę i tylko do świątecznych wypieków. Fajny ciekawy, prosty sposób myślę że warty wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaletą jest to, ze bardzo prosty i że można dokładać skórkę - polecam :)

      Usuń
  2. Mmmm...doskonały pomysł Justynko, uwielbiam herbatę ze skórką pomarańczową (a zawsze kupowałam takową)...teraz już wiem co do czego i zapewne też zrobię słoiczek:)pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :) Ta kupna jest bardzo gruba i duża, gryzienie jej mnie przeraża :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. piękna dekoracja słoiczka...Brawo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musi dobrze smakować i dobrze wyglądać :) dziękuję Bożenko :)

      Usuń
  4. Super muszę zrobić sobie- obym tylko chwilkę wolną znalazła :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. warto :) do herbaty i deserów będzie jak znalazł :)

      Usuń
  5. Bardzo praktyczna porada - muszę skorzystać :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Etykiety

akcja błyskawiczny piątek Alkohole ananas babeczki Babka Babka gotowana baleron banan barszcz batoniki bazylia bez pieczenia beza bezy biały barszcz bigos bigos ze słodkiej kapusty biszkopt biszkopty bita śmietana blok boczek botwinka Boże Narodzenie brokuły brzoskwinie budyniowy krem budyń bułki buraki bzu cannelloni cappuccino cebula chilli chipsy chleb Chłodniki chrzan Ciasteczka Ciasto ciasto francuskie ciasto naleśnikowe cukinia curry cynamon cytryna czarna porzeczka czarny bez czekolada czosnek danie obiadowe deser Dietetycznie do kawy do mięsa domowa przyprawa piernikowa domowa szynka domowa wędlina domowe musli domowe pieczywo domowej roboty Domowy ketchup domowy kisiel drożdże drożdżówka duszone dynia dżem fasola feta FIT Flaki granat granola gruszki grzyby suszone imbir jabłka Jajka jarmuż jednogarnkowe jogurt kajmak kajzerki kakao kakaowe kalafior kapary kapusta Kapusta modra kardamon karkówka karp kasza jaglana kawa kefir Keto kiełbasa ze słoika Kiszonki kiwi kluseczki kokos koktajl koktajlowe konfitura koperek kremówka Kruche kruszonka Kurczak kuskus kwiat czarnego bzu legumina lody łosoś Majonez Makaron maliny marchew marmolada Marynata masa serowa mascarpone masło orzechowe maślanka Mazurek mąka kukurydziana mąka orkiszowa mielone Mięsne mięta migdały miód młoda kapusta mogdały morele mozzarella Mrożonki Muffinki na grilla na kanapkę na kruchym spodzie Na słodko Na śniadanie na zakwasie na zimno na żeberkach naleśniki Nalewki Napoje nasiona chia nutella Obiad ogórki omlet orzechy otręby pszenne owsiane pancakes papryczka parmezan pasta jajeczna pasztet pączki pestki dyni pęczak pieczarki pieczone jabłko pieczone ziemniaki pieczywo pierniczki Piernik Pierogi pierś z indyka pierś z kurczaka pietruszka Pizza Placek Placki placuszki pomarańcze pomidorówka por porzeczki potrawy wigilijne przekąska Przepisy kulinarne Przetwory rabarbar rodzynki rogaliki Ryby ryż salami Sałatki schab seler ser serek sernik sezam skórka pomarańczowa skrzydełka Smalec soczewica solone orzeszki sorbet sos Sosy Surówka suszone pomidory suszony chrzan Sylwester syrop szaszłyki szparagi szpinak śledzie śliwki śliwki kalifornijskie Śniadanie/kolacja Świąteczne przygotowania z Sunflower Tarty Torty truskawki tuńczyk twaróg udka w kokilkach w occie w oleju Warzywa wątróbka Wielkanoc wino wiśnie Wuzetka z bakaliami z białek z lawendą z makaronem z makiem Z mąki Z olejem z owocami z piekarnika z szynkowara z warzywami zakwas zalewa octowa zapiekanka zielony szejk ziemniaki ziołowe Zrazy zupa-krem Zupy żeberka żurawina żurek