Bigos Hultajski
Proponuję Wam dziś Kochani Bigos Hultajski - mój ulubiony :) Z mieszanej kapusty, słodko-kwaśny, z grzybkami i mięsem. Taki ciut "śmieciowy", bo możecie wrzucić do niego resztki mięs i wędlin :)
Potrzebujemy:
Potrzebujemy:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1 kg kapusty słodkiej
- sól, pieprz, cukier
- 2 cebule
- suszone grzyby
- kilka żeberek
- powidła śliwkowe
- boczek wędzony
- kiełbasa
- mogą być resztki mięsa i wędlin
Gotujemy żeberka w niewielkiej ilości wody do miękkości.
Kapustę kiszoną kroimy. Kapustę słodką szatkujemy, oprószamy solą i ugniatamy, następnie zalewamy wrzątkiem na 10 min i odcedzamy. w dużym garnku na łyżce smalcu podsmażamy 2 cebule, gdy się zeszklą dodajemy odsączoną słodką kapustę i zasmażamy. Dodajemy kapustę kiszoną i zasmażamy. Wszystko zalewamy wywarem z żeberek, dodajemy suszone grzyby. Gotujemy. Mięso z żeberek obieramy, kroimy i smażymy na odrobinie smalcu, to samo robimy z boczkiem, kiełbasą i wędlinami. Dodajemy do garnka z kapustą i gotujemy. Ja najczęściej gotuję bigos trzy dni. Dobrze jest jak on samoczynnie powoli ostygnie, a później powoli się podgrzewa. Dodaję także powidła śliwkowe, choć w Hultaju ona nie występują - to taka moja prywatna profanacja :) Bigos palce lizać - polecam :)
Ja do bigosu dodaję śliwki wędzone, rodzynki i żurawinę. Też nie każdy przepis to poleca...ale lubię posmak tej słodyczy owoców w kwaśnym bigosie. Ale powideł nie dawałam nigdy...następnym razem na pewno dodam.:)
OdpowiedzUsuńJa też dodaję, ale nie do Hultaja :)
Usuń