Zupa prowansalska

   Przepis na zupę prowansalską dostałam kilka lat temu. Ugotowałam ją może z dwa razy i całkowicie o niej zapomniałam. Nie mam pojęcia czemu tak się stało, gdyż jest ona niesamowicie smakowita i zasługuje na miano ulubionej. Przygotowanie jej nie jest żadnym wyczynem i nie wymaga zdolności kulinarnych. No to zaczynamy :) 


Przygotowujemy:
gar z wodą
1/2 kg mięsa mielonego
1/2 kg pieczarek
wielki por
4 serki topione
sól 
pieprz
zioła prowansalskie
Do garnka wlewamy wodę i stawiamy na gazie żeby powoli się gotowała. Mięso mielone doprawiamy odrobinę solą i pieprzem i smażymy na łyżce oliwy podlewając wodą. Gotowe mięso przekładamy do garnka z wodą. Na patelni podduszamy pieczarki pokrojone w plastry, po czym wkładamy je do garnka. Tak samo robimy z pokrojonym w półksiężyce porem - podduszony na patelni ląduje w garnku. Wszystko razem gotujemy. Dodajemy do zupy serki topione i czekamy do całkowitego rozpuszczenia. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Rewelacja :) Pamiętajcie zupka, żeby była dobra i pożywna musi być dość gęsta. Polecam :)
Artykuł dostępny również na Przepis na Kobietę

8 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie. A nazwę zawdzięcza od ziół prawda ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie, kusi składem...kiedyś pamiętam w latach gdzie kartki królowały w sklepach...moja mama często gotowała zupę z serków. Wtedy mówiła na nią...bidula..pewnie, że była lekiem na całe zło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serki dają świetny smak i na tym się skupiam, kalorii wolę nie liczyć :)

      Usuń
  3. Wygląda niezwykle smakowicie i na pewno ją kiedyś wypróbuję, ale to za jakiś czas, bo jest na pewno dosyć tucząca :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od czasu do czasu można zgrzeszyć :) polecam :)

      Usuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger