Cztery smaczne pasty jajeczne

 Jaja jako bogate źródło substancji odżywczych są podstawą wielu potraw. W Polsce najczęściej spożywa się jaja kurze, a także kacze, gęsie i przepiórcze, a nawet strusie. Jajo kurze składa się średnio w 74,8% z wody, 12,6% z białka, 10,0% z tłuszczu, w 1,1% z węglowodanów (prawie wyłącznie cukrów prostych). 100 gramów jajek ma 147 kcal. Jaja zawierają dużo witamin A, D oraz niektórych witamin z grupy B. Najpopularniejsze potrawy z jaj: jajecznica, jajo na miękko, jajo na twardo, jajo na półtwardo, jajo w koszulce, kogel-mogel. Poza tym jajka są jednym z podstawowych składników ciast. Wchodzą także w skład panierek, kremów, naleśników itp.

Pasta jajeczna: Jajka, szczypiorek, majonez, sól, pieprz, zioła do sałatek. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i obrać z łupek. Zmiksować, pokroić lub rozgnieść widelcem, połączyć ze szczypiorkiem i majonezem. Doprawić do smaku.

Pasta jajeczna z czosnkiem: 2 jajka, łyżka masła, łyżka oleju arachidowego, 2 ząbki czosnku roztartego, cebula, natka pietruszki, koper, sól, pieprz. Jajka ugotować, posiekać białko i zieleninę, rozetrzeć żółtko z masłem i olejem dodać podsmażoną cebule wszystko wymieszać i doprawić.

Pasta jajeczna z białym serem: biały ser, jajka, cebula lub szczypiorek, czosnek, śmietana lub majonez, sól, pieprz. Jajka ugotować, ostudzić, pokroić w drobniutką kosteczkę, biały ser dobrze rozetrzeć ze smietaną lub majonezem, czosnek, cebulę lub szczypiorek drobniutko pokroić, połączyć wszystkie składniki, przyprawić.

Pasta jajeczna z rybą: ryba wędzona, jajka, cebula lub szczypior, majonez lub olej z musztardą, przyprawy. Jajka ugotować,obrać i pokroić w kostkę, z ryby usunąć wszystkie ości i podzielić na małe kawałeczki, cebulę lub szczypior pokroić drobno, wszystkie składniki połączyć z majonezem lub olejem z musztardą, przyprawić.
                                                                                                                     SMACZNEGO

4 komentarze:

  1. Uwielbiam pasty do pieczywa, a Ty masz tu ich nawet kilka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A mam :) chętnie oddam :) polecam są dobre :)

      Usuń
  2. Jakby nie patrzeć to takie nasze dobro narodowe. I do lamusa odchodzą nauki, że jajko jest złe bo cholesteroli itp...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam jajca :) a te nauki to często się zmieniają :)

      Usuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger