Pod szubą

  Śledź "Pod szubą" to ponoć potrawa kuchni ukraińskiej. W skrócie ludzie mówią "szuba", ale prawdziwa jest z mięska - karkówki z wielka ilością cebuli i sera - ale na nią też przyjdzie czas. Tak więc śledź pod szubą czyli pierzynką od kilku lat gości na moim wigilijnym stole i cieszy się wielkim powodzeniem u gości. Nie jest on jednak tylko świąteczną potrawą - to świetny pomysł na niedzielną, imieninową lub urodzinową kolację. Mieszanka smaków, tak bardzo różnych, połączonych ze sobą w jedną potrawę jest tajemnicą "szuby". 


A oto przepisik:
  • 4 filety śledziowe
  • 1 cebula
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 3 buraczki
  • majonez
  • 3 jajka
  • pieprz
  • sól
Filety śledziowe moczę w wodzie, następnie kroję w kostkę. Gotuję ziemniaki, marchew i buraki. Cebulkę drobno siekam, ogórki i ziemniaki kroję w drobną kostkę. Buraki, jajka i marchew ścieram na tarce o dużych oczkach. Na dnie naczynia układam warstwę śledzi, smaruję majonezem, posypuję pieprzem, następnie układam cebulkę, ogórki i ziemniaki, znów warstwa majonezu, pieprz i sól, buraki, znów majonez, pieprz i sól, na koniec jajka. Wstawiamy do lodówki. Smacznego.

7 komentarzy:

  1. wspaniała taka śledziowa sałatka :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak :) uwielbiam ją :) jest niesamowita :)

      Usuń
  2. jadłam i uwielbiam, ale nie na święta tylko na co dzień ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie też się zdarza popełnić na co dzień, ale w Wigilię musi być :)

      Usuń
  3. Ta salatka w mojej rodzinie jest od lat i nie tylko na Wigilie PYCHA jesli ktos jej jeszcze nie jadl POLECAM.Nieraz dodaje kukurydze z puszki lub fasolke czerwona

    OdpowiedzUsuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger