Pierogi

 Ciasto to wykorzystuję do pierogów, uszek i łazanek - dla pięcioosobowej rodziny wystarczy na wszystkie trzy potrawy, jak interesują Was pierogi powinno wyjść około 50 dużych. 


A więc do dzieła. Bierzemy 1kg mąki, 1 jajko, 3 szklanki gorącej wody, szczypta soli. Mąkę najlepiej przesypać przez sito - ciasto będzie pulchne. Dodajemy jajko, szczyptę soli i zalewamy gorącą wodą. Teraz trzeba mieszać łyżką drewnianą, bo wkładanie rąk do miski grozi poparzeniem. Gdy przestygnie ciasto ugniatamy i wyrabiamy tak długo, aż będzie elastyczne i nie będzie się przyklejać do rąk. Wyrobione ciasto formujemy w kulę i przykrywamy, aby nie wyschło. Gdy już mamy gotowy farsz odrywamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy na grubość 2 mm. Foremką lub szklanką wycinamy kółko, na środek nakładamy farsz, składamy kółko na pół i zalepiamy. Gotowe pierogi wrzucamy do osolonej, gotującej się wody. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze ok. 2 minut.

Artykuł dostępny również na Przepis na Kobietę

4 komentarze:

  1. apetyczne...nie ma jak to zrobić samemu...te ze sklepu nie mają szans
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to prawda, ja co jakiś czas robię kosmiczne ilości i mrożę :)

      Usuń
  2. Mniam! Uwielbiam pierogi z każdym nadzieniem:) Ale lepiłam raz w życiu:) Robi to za mnie moja mama (85 lat) i teściowa syna. Czyli zawsze się załapuję na krzywy...:))) Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, Ty to wiesz jak się urządzić :) dziękuję za odwiedzinki i pozdrawiam :)

      Usuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger