Kluski z makiem

 Kluski z makiem to dziecięce ulubione wigilijne danie. Zawsze się zastanawiam jak one to robię, że na kluski zawsze znajdą miejsce :) Ja osobiście sięgam po nie dopiero po Świętach - oczywiście pod warunkiem że jeszcze się "ostaną" :)


Składniki: 
2 szklanki mąki, 
2 jaja, 
4 łyżki wody. 
Mąkę przesiewam, dodaję całe jaja i wodę - wyrabiam ciasto. Cienko je rozwałkowuję i pozostawiam przez jakiś czas do przeschnięcia. Oprószam mąką i zwijam w rulon. Kroję w 2 cm paski, a te następnie w kwadraty. Rozsypuję i pozostawiam do wyschnięcia. Wrzucam do osolonego wrzątku, gotuję i odcedzam. Idę oczywiście na łatwiznę i z makiem z puszki mieszam :) Gotowe :)

2 komentarze:

  1. kluski z makiem to dla mnie najbardziej wigilijna potrawa, chyba mniej brakowałby mi na stole klusek niż ryby. Jako dzieci nie mogliśmy się z bratem ich doczekać i dlatego Mama podawała je zawsze jako ostatnie danie, bo inaczej objedlibyśmy się kluskami i już nic więcej nie zmieścili ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja poznałam ją jak zawitałam na Kaszuby, w domu rodzinnym w Toruniu nie robiliśmy :) Ale odkąd je poznałam na Wigilii muszą być :)

      Usuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger