Marchewkowa w sam raz na dzisiejszą pogodę

  Zupka marchewkowa jest świetna na chłodne jesienne dni - to kardamon i cynamon sprawiają, że jest aromatyczna, a przez to rozgrzewająca. Bardzo gęsta, pożywna, zdrowa i aromatyczna - czego chcieć więcej :)


Składniki:
bulion mięsno-warzywny,
1/2 kg marchewek,
2 duże ziemniaki,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
sól, pieprz, cynamon, kardamon

Najpierw gotuję bulion z mięska i włoszczyzny, obieram marchewki oraz ziemniaki i kroję je na półplasterki. Cebulę kroję na drobną kostkę i wrzucam na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smażę uważając, by się nie zarumieniła. Do garnka z bulionem dodaję marchewkę i ziemniaki. Gotuję aż zmiękną. Doprawiam solą, pieprzem, cynamonem i kardamonem. Gdy zupa trochę ostygnie dokładnie ją miksuję. Można dodać śmietanę. Ja tego nie robię z przyczyn dietetycznych.
Artykuł dostępny również na Przepis na Kobietę

2 komentarze:

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger