Konfitury

   Samodzielne przygotowywanie konfitur to bardzo słodkie zajęcie. Ten kto wymyślił cukier żelujący powinien dostać medal :)  



Po prostu wymieszaj 500 g owoców z jednym opakowaniem cukru trzcinowego, doprowadź do wrzenia, gotuj 4 minuty, wlej do słoiczków, zakręć – i gotowe! I tak przez okrągły rok! Wypróbuj najpierw na truskawkach i brzoskwiniach, a następnie sięgaj po nie o każdej porze roku. Konfitury, przygotowane razem z trzcinowym cukrem żelującym, zarówno te czerwone, jak i żółte, dzięki delikatnemu i niezwykłemu smakowi złocisto-brązowego cukru trzcinowego, uzyskują wyjątkowy słoneczno-owocowy aromat.
Przygotowując konfitury, pamiętaj, by nie dodawać soku z cytryny. Pamiętaj również, że aby zrobić konfitury z kawałkami owoców, należy przygotowane i odważone owoce pokroić na drobne kawałki, wymieszać z trzcinowym cukrem żelującym i odstawić pod przykryciem na 3-4 godziny (najlepiej w lodówce). Po tym czasie masę owocową doprowadzić do wrzenia, gotować 4 minuty, gorącymi konfiturami napełnić słoiki i zamknąć. Słoiczki z konfiturą po otwarciu należy przechowywać w lodówce. A teraz kilka przepisów :)

Konfitura truskawkowa z kiwi:
300 g truskawek (zważonych po przygotowaniu)
200 g kiwi (odważonych bez skórki)
500 g trzcinowego cukru żelującego
Truskawki umyć, odważyć, pokroić na drobne kawałeczki. Kiwi obrać ze skórki, odważyć i zmiksować. Owoce wymieszać w garnku z trzcinowym cukrem żelującym. Doprowadzić do wrzenia i gotować 4 minuty, ciągle mieszając. 

Konfitura wiśniowa:
500 g wiśni
500 g trzcinowego cukru żelującego
Wiśnie umyć, osuszyć, usunąć pestki. Odważyć 500 g. Połowę owoców pokroić na połówki, zaś pozostałe rozdrobnić. Wszystko wymieszać z 500 g trzcinowego cukru żelującego. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 4 minuty, ciągle mieszając. Gorącymi konfiturami napełnić słoiki i zamknąć.

Konfitura brzoskwiniowa:
500 g brzoskwiń
500 g trzcinowego cukru żelującego
Z umytych wcześniej brzoskwiń usunąć pestki, a owoce pokroić w cienkie paski. Połączyć z trzcinowym cukrem żelującym. Doprowadzić do wrzenia i gotować 4 minuty, ciągle mieszając. Zaraz po ugotowaniu napełnić słoiki i zamknąć.

Konfitura malinowa z mango:
350 g mango
150 g malin
500 g trzcinowego cukru żelującego
Mango obrać ze skórki, usunąć pestki, maliny przebrać. Odważyć 500 g owoców. Dobrze rozdrobnić, wymieszać w garnku z cukrem żelującym. Doprowadzić do wrzenia i gotować 4 minuty, ciągle mieszając. Gorącymi konfiturami napełnić słoiki i zamknąć.

Konfitura ananasowa z miętą:
500 g ananasa
1-2 gałązki świeżej mięty
500 g trzcinowego cukru żelującego
Ananas obrać ze skóry, usunąć rdzeń, odważyć 500 g i pokroić na bardzo drobne cząstki. Listki mięty drobno posiekać. Owoce wymieszać z 500 g trzcinowego cukru żelującego i doprowadzić do wrzenia. Ciągle mieszając, gotować 4 minuty. Dodać miętę i delikatnie wymieszać. Gorącymi konfiturami napełnić słoiczki i zamknąć.

Konfitura pomarańczowa z migdałami:
2 łyżki płatków migdałowych
500 g pomarańczy
500 g trzcinowego cukru żelującego
Płatki migdałowe uprażyć bez tłuszczu na złoto. Pomarańcze obrać ze skórki, pokroić i odważyć. Dobrze rozdrobnić lub zmiksować, wymieszać z cukrem żelującym. Doprowadzić do wrzenia i gotować 4 minuty, ciągle mieszając. Dodać migdały.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger