Boczek zawijany
Rolada
boczkowa na kanapki też cudowna i godna polecenia jest. Od boczku
należy odkroić skórę, którą można do bigosu wykorzystać.
W moździerzu przygotowuję mieszankę ziół i przypraw: jałowiec, majeranek, pieprz, sól, cząber, dodaję zmiażdżony czosnek, przekładam do miseczki i zalewam oliwą, wszystko mieszam i taką pastą smaruję boczek z każdej strony. Następnie nakłuwam go widelcem i zawijam w folię aluminiową. Tak zaprawiony boczek przebywa przynajmniej dobę w lodówce. Kiedy już swoje odleży, wyjmuję z lodówki, zwijam w roladę i związuję nicią. Następnie przekładam do rękawa i piekę w 200 st. Spróbujcie - rewelacja - polecam.
W moździerzu przygotowuję mieszankę ziół i przypraw: jałowiec, majeranek, pieprz, sól, cząber, dodaję zmiażdżony czosnek, przekładam do miseczki i zalewam oliwą, wszystko mieszam i taką pastą smaruję boczek z każdej strony. Następnie nakłuwam go widelcem i zawijam w folię aluminiową. Tak zaprawiony boczek przebywa przynajmniej dobę w lodówce. Kiedy już swoje odleży, wyjmuję z lodówki, zwijam w roladę i związuję nicią. Następnie przekładam do rękawa i piekę w 200 st. Spróbujcie - rewelacja - polecam.
Lubię boczek, ale z wiadomych względów nie jem go zbyt często. Jednak jeśli już to właśnie taki jak Twój. Widzę, że nie jestem odosobniona w tym "nawyku" robienia pieczystego.:)
OdpowiedzUsuńOj nie jesteś :)
OdpowiedzUsuń