Boczek zawijany


Rolada boczkowa na kanapki też cudowna i godna polecenia jest. Od boczku należy odkroić skórę, którą można do bigosu wykorzystać. 


W moździerzu przygotowuję mieszankę ziół i przypraw: jałowiec, majeranek, pieprz, sól, cząber, dodaję zmiażdżony czosnek, przekładam do miseczki i zalewam oliwą, wszystko mieszam i taką pastą smaruję boczek z każdej strony. Następnie nakłuwam go widelcem i zawijam w folię aluminiową. Tak zaprawiony boczek przebywa przynajmniej dobę w lodówce. Kiedy już swoje odleży, wyjmuję z lodówki, zwijam w roladę i związuję nicią. Następnie przekładam do rękawa i piekę w 200 st. Spróbujcie - rewelacja - polecam.

2 komentarze:

  1. Lubię boczek, ale z wiadomych względów nie jem go zbyt często. Jednak jeśli już to właśnie taki jak Twój. Widzę, że nie jestem odosobniona w tym "nawyku" robienia pieczystego.:)

    OdpowiedzUsuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger