Kruche ciasteczka z konfiturą malinową

 Częste spotkania kawkowo - herbatkowe skłaniały mnie do zaopatrywania się w  słodkie małe co nieco. Wybór sklepowy jest ogromny ale nie ma jak domowej roboty ciasteczka. Chwila przygotowania, chwila pieczenia i na stole goszczą pachnące, smaczniutkie ciasteczka nazwane przeze mnie "Cacka z dziurką". Tanio, szybko i smacznie. Polecam z całego serca :)


Składniki:
  • 2 szkl. mąki krupczatki
  • 0,5 szkl. cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • masło roślinne (250g) - ze słonecznikiem
  • dżem malinowy lub konfitura malinowa - koniecznie
Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy ciasto. Nabieramy łyżeczkę ciasta tworzymy z niej kulkę i robimy dziurkę (tak jak w kluskach śląskich) w dziurkę nakładamy dżem malinowy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w większych odległościach od siebie, gdyż się ciasteczka rozpływają (ale nie tracą kształtu). Pieką się kilka minut w zależności od piekarnika w 165 stopniach. Są smaczniutkie, bardzo kruche. Z przepisu wychodzi około 30 ciasteczek. Pamiętajcie, że konieczne jest zastosowanie masła roślinnego i konfitury malinowej. Próbowałam upiec na innej margarynie - nie wyszły, można było nimi rzucać o ścianę :) Zastosowałam również, jednego pięknego dnia, dżem truskawkowy, który wyparował :) Miłego pieczenia :)


Artykuł dostępny również na Przepis na Kobietę

3 komentarze:

  1. I proszę! Prosto, słodko i zapewne smacznie! Super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Słodko to wygląda! Mniammm... :)

    OdpowiedzUsuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger