Schab ze śliwką


       Kolejne moje ulubione mięsko, które na kanapeczki stosuję. Schab ze śliwką, soczysty, wyśmienity. Potrzebny będzie schab ze śliwką i śliwki kalifornijskie. Schab nacinamy długim ostrym nożem z obu stron tworząc tunel na środku. W tunel napychamy śliwki z kosteczkami masła (sprawia, że mięso w czasie pieczenia od środka wilgotnieje, będzie smaczne i soczyste). W moździerzu przygotowuję mieszankę ziół i przypraw: jałowiec, majeranek, pieprz, sól, papryka słodka i ostra, dodaję zmiażdżony czosnek, przekładam do miseczki i zalewam oliwą, wszystko mieszam i taką pastą smaruję schab z każdej strony. Następnie nakłuwam go widelcem i zawijam w folię aluminiową. Tak zaprawiony schabik przebywa przynajmniej dobę w lodówce. Kiedy już swoje odleży przekładam go do rękawa i piekę. Po wystygnięciu wspaniały na kanapkę. Spróbujcie polecam.

5 komentarzy:

  1. Robię bardzo podobnie, ja tunel robię dwoma nożami jednocześnie. Łatwiej na siebie trafić.:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rewelacyjny pomysł, rzeczywiście czasami trudno ten tunel zrobić odpowiednio, następnym razem zadziałam na dwa noże :)

      Usuń
  2. Witam.
    Co Pani na to żebyśmy się wymienili linkami, mój blog to:
    zdrowoodchudzamsie.blogspot.com
    Proszę o kontakt na zdrowoodchudzamsie@interia.pl
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam taki schabik ze śliwką

    OdpowiedzUsuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger