Galareta drobiowa
Galareta drobiowa, smaczna sycąca, a do tego dietetyczna to nieodzowny towarzysz wszystkich rodzinnych spotkań przy stole. Nie ma imienin, urodzin i rocznic, żeby nam nie towarzyszyła. Wszystkim smakuje, wszyscy ja lubią i jej oczekują. Przygotowanie drobiowej galarety jest bardzo proste. Zapraszam na przepis.
- 1 duża pierś kurczaka
- 1 ćwiartka bez skóry
- 1 cebula
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 paczka żelatyny (3 dag)
- pieprz mielony
- sól
Mięso i obrane warzywa zalać wodą, na tyle, aby je przykryła. Przyprawić szczyptą pieprzu, solą i gotować pod przykryciem około 1-1½ godziny. Po ugotowaniu wywar przecedzić i do jeszcze ciepłego dodać żelatynę. Mięso obrać z kości i pokroić na kawałki. Warzywa pokroić w kostkę. Na dnie przygotowanych foremek, kubeczków, salaterek poukładać warzywa i mięso i zalać wywarem, tak aby wszystko przykrył, następnie wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)